Relația la psiholog

By | 2019-05-13T06:42:18+00:00 mai 13th, 2019|

Ce ai face dacă de mâine nu ai mai fi în relația de cuplu în care ești?

Ai trecut repede peste întrebarea de mai sus? Nu-i nimic. O vei primi ca temă după ce termini articolul.
S-au scris tratate de specialitate, romane, articole despre tot ceea ce poate transforma o relație funcțională în una disfuncțională. Nu am citit tot și nu am trăit tot. De aceea, mă voi opri la un aspect pe care l-am conștientizat în cabinet, când eu stăteam pe scaun, nu pe canapea.

S-a așezat ieri pe canapeaua mea Relația…
Uau!… E o tipă super faină. Dezinvoltă, sigură pe ea, echilibrată, autentică, asumată, optimistă, puternică și vulnerabilă în același timp. E frumoasă… Și totuși, ce caută o astfel de persoană într-un cabinet de psihoterapie?

– Păi sincer, Alex, nici mie nu-mi e foarte clar. Speram să mă ajuți tu să-mi dau seama ce nu este în regulă cu mine. Nu știu. Chiar nu știu ce am dar nu sunt bine.

Am înghițit în sec… De două ori. Habar nu aveam ce să zic. Trag de timp până mi se deblochează mintea.

– Înțeleg ce-mi spui… Ai frați, surori?
– Am, da. Cupidon. E fratele meu mai mare… Oftează și face o pauză. Și pe el simt că îl dezamăgesc aproape în fiecare zi.

Bingo, zic grăbit în gândul meu. Uite o emoție! Notez.

– Cupidon e fratele tău?!… Îl cunosc. Am avut plăcerea să ne întâlnim de câteva ori.
– Da. El este o persoană plină de bucurie și optimism. Este vesel mereu.
– Și tu cum ești?
– Eu?!… Eu sunt tristă!

Încă o emoție. Bingo! Notez.

– Și ești tristă mereu?
– Ei, nu mereu. Uneori. Dar cam des dacă stau să mă gândesc mai bine.
– Și de când au început tristețile să te caute?
– Păi… Nu știu. Acum e prima oară când conștientizez asta.
– Și tot prima oară este și când verbalizezi că îl dezamăgești pe fratele tău?
– Da!… Nici la asta nu m-am mai gândit până acum. Nu știu cum de mi-a ieșit pe gură. Așa am zis mai devreme, nu? Că simt că-l dezamăgesc.
– Așa ai zis: … si pe el simt că-l dezamăgesc aproape în fiecare zi…
– Hmm!…Oare de ce am zis asta, Alex?…
– Oare de ce, Relația?… Bună întrebare.

Acum a înghițit ea în sec. Maxilarul i s-a încleștat. O dată… Și încă o dată. Ochii au început să-i strălucească și se chinuia să nu plângă. Și-a schimbat poziția pe canapea de parcă voia să fugă. Fața i s-a înroșit pe măsura trăirilor interioare. Și-a fixat privirea undeva în stânga, într-un punct decolorat din mochetă. Aproape că nu mai respira. Dar îi puteam observa pulsul accelerat la gât. Pumnii îi avea strânși.
Era liniște. Am luat cutia de servețele de pe masă și i-am întins-o!

– Nu vreau. Nu vreau să plâng…

Și-a șters repede cu mâna două lacrimi scăpate pe obraz și mi-a făcut semn să iau șervețelele din fața ei.

– Ți-am zis că e ceva în neregulă cu mine. Vezi! Nici nu știu de ce plâng. Plâng ca proasta și nici nu știu de ce? Ce naiba e cu mine, Alex? Îmi vine să…

– Să?…

– Să sparg tot. Să bat pe cineva. Să-i ia naiba pe toți!

Se vedea că nu e mândră de ceea ce a zis și mă privea ca să verifice dacă o judec.

– Să-i ia!.. Zic. Și îi întind din nou cutia cu șervețele.
– Lasă-mă cu șervețelele astea că nu plâng. Când sunt nervoasă, nu plâng.

Retrag repede șervețelele ca și cum mi-ar fi teamă de ea și profit de moment să o întreb cu vocea aproape șoptită.

– Dar pe cine ești tu așa de furioasă, Relația? Între timp, notez.
– Pe toți, ți-am zis!
– Hmmm! Nasol!…
– Ce e nasol? M-a întrebat, curioasă de parcă spera să-i ofer acel răspuns.
– Păi, mă gândesc acum că o să mă ia naiba și pe mine. Și mi-am dat chiar și consimțământul .
– Nu pe tine, Alex! Mi-a răspuns puțin rușinată.
– Nu?!… Întreb, parcă ușurat.
– Nu!…
– Dar pe cine mai exact, Relația?
– Pe toți cei care au o relație și au impresia că totul va merge de la sine, fără să facă niciun efort, doar pentru că i-a nimerit frate-miu cu   săgeata lui. Și mai sunt ceilalți! Cei care și-au luat armuri anti-Cupidon pe ei și se dau independenți și autosuficienți. Dar tremură de frică pe sub armurile lor și bălesc la o îmbrățișare ca un copil la un castron cu înghețată. Bine, pe ăștia nu ar trebui să mă enervez așa rău că nu intră sub ”jurisdicția” mea. Să le topescă frate-miu armurile și apoi mai vedem. Dar tot mă enervează. Și mai sunt unii care mă scot din minți!
– Mai este o categorie?!… Credeam că i-ai acoperit pe toți.
– Mai sunt cei care, nu știu de unde, Doamne iartă-mă, au aflat că dacă intri într-o relație trebuie: să petreacă tot timpul existent cu partenera(ul); să nu mai țină legătura cu prietenii. Nu mai spun despre să se întâlnească. Trebuie să anunțe orice schimbare de plan din viața lor. Și aici mă refer la schimbări de genul – în drum spre casă mă opresc treizeci de minute să beau o cafea într-un parc. Trebuie anunțat… Să nu mai dea Like pe Facebook decât persoanelor din lista ”autorizată”. Adică să nu mai recunoască faptul că îi place ceva sau mai ales cineva. Să renunțe la plimbările din toiul nopții când au insomnii sau au de luat o decizie, pentru că altfel, trebuie să dea explicații. Să nu mai vorbească la telefon două ore cu o amică/un amic ce suferă de plictiseală, pentru că e timp din timpul ăla care trebuie TOT petrecut cu celălalt. Să stea în casă unul lângă altul. Tot timpul. Chiar dacă au trei camere și unul are chef să citească iar celălalt să se uite la televizor… Poate exagerez, Alex… Dar pe scurt spus, să facă TOTUL împreună, să gândească TOTUL împreună, să simtă TOTUL împreună pentru că altfel înseamnă că nu iubești îndeajuns. Și ce mă înfurie cel mai tare, Alex, este că nici măcar nu stabilesc aceste restricții împreună. Le fac ei așa, de la sine, că așa trebuie. Fiecare cu lista lui de AȘA TREBUIE. Și ce se întâmplă peste un an, doi, trei? Se sufocă!…
– Se sufocă?… Întreb mirat?
– Da, Alex! Parcă și-ar pune o pungă pe cap și și-ar strânge-o încet, încet în jurul gâtului. Singuri! Fiecare cu punga lui. Nici nu-și dau seama ce-și fac. Și uite așa, dau cu relația de toți pereții. Cu relația, Alex! Cu mine!
Și-a luat singură trei șervețele din cutie și a plâns. A plâns pentru ea, pentru Cupidon, pentru mine, pentru toți oamenii care singuri se sufocă în relații doar pentru că așa știu ei că TREBUIE.

Și a plâns!…

– Relația, oamenii despre care vorbești tu, vin la mine, la colegii mei în terapie. Le scoatem noi pungile de pe cap… Am sperat să fie o intervenție bună.
– Vin pe naiba, Alex. Dacă veneau ei, nu mai eram eu azi aici. Stau cu pungile pe cap și trăiesc relația cu porția. Din sărbătoare în sărbătoare. Fac front comun cu ASTA E și cu FRUSTRAREA și-mi râd mie în față apoi. Și suferă, Alex. Suferă ei, suferă copiii lor, suferă Cupidon și sufăr și eu. Și când FRUSTRAREA le acaparează sufletul, ce crezi că fac mai nou, Alex?…
– Merg la Psiholog?!…
– Nu, Alex! Se despart! Își bat joc de toate săgețile lui Cupidon. Își bat joc de mine. Nu mai au răbdare nici cinci minute. Spun: ASTA E! Ura și la gară!…

Relația plânge în hohote… și printre suspine:

– Nu știu ce să fac, Alex. Nu mai știu! Simt că am îmbâtrânit și sunt depășită de toate.
– Hai să începem prin a respira un minut. Tragem aer în piet, expirăm. Așa…

– Relația, spui că ai îmbătrânit… Câți ani ai?

Încearcă un zâmbet timid și îmi răspunde:
– Adam și Eva m-au creat. Calculează și tu.
– Ai dreptate! Răspund puțin jenat. Ar fi trebuit să-mi dau seama. Zâmbesc… Relația, cred că dacă îți era scris să îmbătrânești, ai fi făcut-o până acum. Poate nu bătrânețea e cea care te face să simți dezamăgire, tristețe, frustrare, furie.
– Păi nu! Oamenii mă fac să mă simt așa. Nu bătrânețea.
– Relația!… Oamenii spun vorbe, fac acțiuni, gândesc gânduri și simt propriile emoții. Noi alegem să simțim cee ce simțim atunci când ei fac, zic, gândesc ceva. Fericirea sau Tristețea ta sunt responsabilitățile tale, nu ale lor.
– Păi eu pentru ei și prin ei trăiesc, Alex!… Depind de ei.
– Și ei depind de tine? Trăiesc pentru tine?
– Păi după cum observi, nu prea!

Am tăcut. Mă uitam în ochii ei mari care acum străluceau de mirare și căutare. Parcă mi se oprise și mie respirația. Cred că aveam un zâmbet tâmp pe față. Ca atunci când aștepți de la celălalt să se prindă de ceea ce gândești tu. Așteptam…

– Să trăiesc pentru mine, Alex?!… Mi-a șoptit de parcă se temea să nu o audă cineva.
– În primul rând, Relația! I-am răspuns șoptit și eu.

S-a cufundat în canapea și mă privea fix. Nu am știut să înțeleg trăirile ei. Și nici nu am întrebat-o. Cred că îmi era și mie teamă de răspuns. Am rămas așa preț de câteva minute. La un moment dat cred că am devenit eu anxios și am pus capăt momentului:

– Relația, pot să te întreb ceva?…

A încuviințat ușor din cap.

– De când ai fost creată și până acum, oamenii s-au schimbat?

A tăcut o vreme apoi a răspuns:
– S-au schimbat, Alex.
– Și tu?…

122 Comments

 1. oprolevorter septembrie 7, 2019 at 10:47 pm

  I got what you intend,saved to fav, very nice internet site.

 2. Angle Bending Machine septembrie 10, 2019 at 8:17 pm

  certainly like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality on the other hand I will definitely come again again.

 3. nike shoes septembrie 12, 2019 at 5:51 pm

  A lot of thanks for your whole efforts on this website. My mum takes pleasure in making time for internet research and it is easy to understand why. A number of us learn all concerning the dynamic method you deliver effective guides through your web site and recommend response from other people on the idea while our favorite princess has always been understanding so much. Have fun with the rest of the new year. You are always doing a superb job.

 4. nike air max 2019 septembrie 14, 2019 at 5:14 am

  A lot of thanks for each of your labor on this web page. Ellie delights in conducting research and it’s simple to grasp why. I notice all relating to the powerful mode you give both useful and interesting information by means of your web blog and as well as improve response from other individuals about this point and our own child is without a doubt learning a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You’re the one performing a dazzling job.

 5. viagra without a doctor prescription septembrie 14, 2019 at 7:36 pm

  Great blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 6. hermes belts septembrie 15, 2019 at 8:35 pm

  My husband and i were quite excited that Peter managed to round up his analysis from the ideas he made through the web pages. It’s not at all simplistic to simply continually be handing out helpful tips which often other folks could have been making money from. We really see we have the website owner to be grateful to for that. All the illustrations you’ve made, the simple web site menu, the relationships your site make it easier to instill – it’s got many extraordinary, and it is helping our son and our family understand the matter is enjoyable, which is certainly seriously essential. Thank you for all!

 7. bordelle berlin septembrie 16, 2019 at 4:54 am

  Hello. fantastic job. I did not expect this. This is a impressive story. Thanks!

 8. go to my blog septembrie 16, 2019 at 11:28 pm

  I simply want to say I’m new to blogs and definitely liked this website. More than likely I’m planning to bookmark your site . You amazingly have really good posts. Appreciate it for revealing your web-site.

 9. kd 11 septembrie 17, 2019 at 4:06 am

  I simply wished to say thanks all over again. I am not sure the things I would have achieved in the absence of those information provided by you regarding that area of interest. It absolutely was a frightful matter in my circumstances, nevertheless taking a look at the very skilled strategy you treated the issue took me to leap with joy. Now i am happier for this support and as well , wish you comprehend what a powerful job your are accomplishing training most people through your websites. I am certain you haven’t got to know all of us.

 10. pharmacie septembrie 18, 2019 at 11:21 am

  Hey there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and in my view recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

 11. kyrie shoes septembrie 18, 2019 at 5:48 pm

  I want to get across my appreciation for your generosity giving support to men who absolutely need help on this particular content. Your personal dedication to getting the solution across was really powerful and has really empowered workers much like me to achieve their objectives. The interesting suggestions can mean this much to me and extremely more to my mates. Warm regards; from everyone of us.

 12. michael kors handbags septembrie 20, 2019 at 2:45 am

  I together with my pals have already been reading through the nice things from the website while all of a sudden came up with a terrible feeling I had not expressed respect to you for those techniques. All the young men are actually as a result warmed to read them and have now actually been tapping into those things. Thank you for truly being so kind and also for having variety of ideal information millions of individuals are really desperate to be aware of. My personal sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 13. Tractor Workshop Manuals septembrie 21, 2019 at 2:27 pm

  very nice publish, i certainly love this website, keep on it

 14. jordan store septembrie 22, 2019 at 2:36 am

  I wanted to write you one little observation to be able to say thanks a lot as before for your precious tips you have provided on this site. It has been so pretty generous of you in giving extensively exactly what a lot of people could possibly have offered as an e-book to generate some money for their own end, chiefly since you might well have tried it if you considered necessary. Those inspiring ideas in addition acted to be the good way to fully grasp that some people have a similar interest like my very own to understand a lot more around this matter. I think there are some more pleasurable instances in the future for many who read through your website.

 15. michael kors outlet septembrie 23, 2019 at 9:50 pm

  I simply wanted to appreciate you once again. I do not know the things I would have tried in the absence of the type of information revealed by you over such subject. It became a very scary issue in my view, but observing the very skilled strategy you handled that forced me to jump over happiness. Now i’m grateful for this advice and in addition pray you realize what a powerful job you were putting in training many others thru a site. I am sure you haven’t met all of us.

 16. best canadian online pharmacy septembrie 24, 2019 at 4:55 am

  In general, the majototo site is the stabilized work part of the center

 17. cialis vs viagra septembrie 26, 2019 at 7:43 am

  These satellite images show Grand Bahama before and after Dorian’s wrath
  sildenafil sale

 18. viagra without a doctor prescription septembrie 28, 2019 at 4:58 am

  Hi there! This post could not be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he will have a great read. I appreciate you for sharing!
  Source: signs of stds for males http://viapriceusa.com

 19. health and fitness septembrie 28, 2019 at 5:24 pm

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 20. health and fitness septembrie 28, 2019 at 6:17 pm

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 21. health and fitness septembrie 28, 2019 at 7:22 pm

  fantastic submit, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not notice this. You must proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 22. teva generic viagra septembrie 29, 2019 at 1:16 am

  But wanna comment on few general things, The website style is perfect, the written content is real wonderful. “The idea of God is the sole wrong for which I cannot forgive mankind.” by Marquis de Sade.
  sildenafil and caffeine

 23. generic viagra septembrie 29, 2019 at 2:49 am

  Great blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 24. health and fitness septembrie 29, 2019 at 12:23 pm

  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 25. health and fitness septembrie 29, 2019 at 2:08 pm

  I and also my guys were actually reviewing the great points from your website while the sudden developed a terrible feeling I had not thanked you for those secrets. The ladies had been glad to learn them and already have in actuality been taking advantage of them. We appreciate you being quite considerate and also for deciding on this form of superb useful guides most people are really needing to be aware of. Our own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 26. health and fitness septembrie 29, 2019 at 6:10 pm

  Utterly written content material, Really enjoyed reading.

 27. cheap viagra online canadian pharmacy septembrie 29, 2019 at 9:29 pm

  Epic Mickey FB Fan – Stacey Bic.

 28. health and fitness septembrie 30, 2019 at 3:01 am

  I’ve learn several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you put to create this type of fantastic informative web site.

 29. health and fitness septembrie 30, 2019 at 5:22 am

  Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 30. health and fitness septembrie 30, 2019 at 7:02 am

  I regard something genuinely interesting about your website so I saved to my bookmarks .

 31. christian louboutin shoes septembrie 30, 2019 at 12:34 pm

  My spouse and i felt comfortable that Ervin managed to round up his investigation from the ideas he came across through the web pages. It’s not at all simplistic to just choose to be freely giving facts which often men and women might have been selling. And we recognize we now have the writer to give thanks to for that. The main illustrations you have made, the simple web site navigation, the friendships your site assist to foster – it’s mostly astonishing, and it is aiding our son and us reason why the theme is exciting, which is quite vital. Thank you for all the pieces!

 32. health and fitness septembrie 30, 2019 at 2:49 pm

  Wonderful paintings! That is the type of information that are supposed to be shared across the web. Disgrace on Google for not positioning this post upper! Come on over and seek advice from my web site . Thanks =)

 33. health and fitness septembrie 30, 2019 at 6:16 pm

  I see something genuinely interesting about your website so I bookmarked .

 34. health and fitness septembrie 30, 2019 at 6:24 pm

  Wow! Thank you! I constantly needed to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my blog?

 35. health and fitness septembrie 30, 2019 at 7:04 pm

  Very well written story. It will be useful to everyone who usess it, including me. Keep up the good work – i will definitely read more posts.

 36. health and fitness septembrie 30, 2019 at 7:06 pm

  I¡¦m now not positive where you are getting your information, but good topic. I must spend a while learning much more or understanding more. Thank you for great information I was in search of this information for my mission.

 37. Technology and Computer septembrie 30, 2019 at 10:47 pm

  You made some clear points there. I looked on the internet for the subject matter and found most individuals will agree with your site.

 38. Emmaline Henaire septembrie 30, 2019 at 10:59 pm

  There are a lot of means I could look at your post that could provide me an alternative as to exactly how to react. It excites me to recognize that your blog post was precisely concerning the subject that I have actually been researching for my Doctoral Thesis. I wonder to understand if you have any more information that I might locate pertinent for my Thesis? Please call me via my email if you can aid me.

 39. heat exhaustion headache octombrie 1, 2019 at 12:50 am

  Utterly indited subject matter, thanks for selective information. “Life is God’s novel. Let him write it.” by Isaac Bashevis Singer.

 40. health and fitness octombrie 1, 2019 at 3:32 am

  hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

 41. health and fitness octombrie 1, 2019 at 4:36 am

  Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 42. kyrie 4 octombrie 1, 2019 at 5:21 am

  I as well as my friends were actually going through the nice procedures on your web blog and so immediately got an awful feeling I never expressed respect to the web blog owner for those tips. Those ladies happened to be for this reason very interested to study all of them and now have absolutely been having fun with those things. I appreciate you for actually being considerably helpful and then for making a decision on variety of helpful ideas millions of individuals are really needing to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 43. Business & Finance octombrie 1, 2019 at 8:17 am

  Of course, what a great blog and enlightening posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best!

 44. health and fitness octombrie 1, 2019 at 8:47 am

  I haven¡¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 45. Business & Finance octombrie 1, 2019 at 9:57 am

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 46. Technology and Computer octombrie 1, 2019 at 12:51 pm

  I simply could not go away your website before suggesting that I really loved the standard information an individual provide in your visitors? Is going to be back regularly to check out new posts

 47. health and fitness octombrie 1, 2019 at 3:03 pm

  Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, may test this… IE nonetheless is the marketplace chief and a huge section of other people will miss your great writing due to this problem.

 48. health and fitness octombrie 1, 2019 at 3:44 pm

  Hi there very cool website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally¡KI am glad to seek out so many useful info right here within the post, we want develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 49. health and fitness octombrie 1, 2019 at 6:34 pm

  I have recently started a website, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 50. health and fitness octombrie 1, 2019 at 6:39 pm

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 51. health and fitness octombrie 1, 2019 at 7:23 pm

  Wow! Thank you! I continuously needed to write on my blog something like that. Can I include a part of your post to my website?

 52. health and fitness octombrie 1, 2019 at 8:56 pm

  Dead pent content material , appreciate it for entropy.

 53. health and fitness octombrie 2, 2019 at 6:56 am

  Real great information can be found on website . „I said I didn’t want to run for president. I didn’t ask you to believe me.” by Mario M Cuomo.

 54. health and fitness octombrie 2, 2019 at 8:37 am

  Keep working ,great job!

 55. health and fitness octombrie 2, 2019 at 10:09 am

  Someone essentially assist to make severely articles I’d state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to make this particular put up amazing. Excellent activity!

 56. health and fitness octombrie 2, 2019 at 10:12 am

  Thank you, I have just been searching for info approximately this subject for ages and yours is the best I have found out so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the supply?

 57. yeezy boost 500 octombrie 2, 2019 at 7:04 pm

  I needed to write you the very little word to finally give many thanks as before considering the precious views you have shown in this article. It was simply strangely open-handed of you to allow extensively all that many people would’ve marketed for an ebook in making some money on their own, most importantly seeing that you might well have done it if you considered necessary. These thoughts also acted to provide a good way to be certain that most people have a similar dreams really like my very own to understand good deal more related to this matter. I’m certain there are some more enjoyable opportunities up front for individuals who check out your blog.

 58. health and fitness octombrie 2, 2019 at 8:40 pm

  I’ve recently started a website, the information you provide on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. „If you would know strength and patience, welcome the company of trees.” by Hal Borland.

 59. health and fitness octombrie 2, 2019 at 10:13 pm

  Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 60. health and fitness octombrie 3, 2019 at 4:50 am

  Good write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 61. health and fitness octombrie 3, 2019 at 6:53 am

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 62. health and fitness octombrie 3, 2019 at 8:32 am

  What i do not understood is in reality how you’re now not actually much more smartly-preferred than you may be now. You’re so intelligent. You understand thus significantly in the case of this matter, made me individually imagine it from numerous numerous angles. Its like men and women are not involved unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. All the time take care of it up!

 63. health and fitness octombrie 3, 2019 at 10:09 am

  Some truly good information, Gladiola I detected this. „They are able because they think they are able.” by Virgil.

 64. health and fitness octombrie 3, 2019 at 4:27 pm

  You completed several good points there. I did a search on the issue and found nearly all people will have the same opinion with your blog.

 65. health and fitness octombrie 3, 2019 at 6:06 pm

  As a Newbie, I am continuously browsing online for articles that can aid me. Thank you

 66. health and fitness octombrie 3, 2019 at 7:56 pm

  I have recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 67. health and fitness octombrie 3, 2019 at 8:01 pm

  Thank you for sharing superb informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect web-site.

 68. health and fitness octombrie 3, 2019 at 10:15 pm

  I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 69. health and fitness octombrie 3, 2019 at 10:17 pm

  I happen to be writing to make you be aware of of the notable encounter our girl enjoyed reading through the blog. She picked up several things, which included what it’s like to have an ideal helping style to let folks clearly comprehend chosen advanced subject matter. You undoubtedly exceeded visitors’ expectations. Many thanks for supplying the practical, trustworthy, revealing and cool guidance on that topic to Ethel.

 70. longchamp octombrie 4, 2019 at 3:39 am

  I and my guys have already been following the good solutions from your web page and at once I got a horrible feeling I had not thanked the blog owner for those secrets. The guys came so joyful to learn all of them and have absolutely been enjoying them. We appreciate you really being very thoughtful as well as for picking certain ideal subject matter millions of individuals are really desperate to be aware of. My very own honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

 71. american cuisine octombrie 4, 2019 at 7:10 am

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 72. garden tips octombrie 4, 2019 at 7:17 am

  I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 73. DOTA 2 octombrie 4, 2019 at 7:29 am

  Thank you, I’ve recently been looking for info about this subject for a while and yours is the best I have found out so far. But, what in regards to the bottom line? Are you certain about the source?

 74. Business & Finance octombrie 4, 2019 at 1:53 pm

  I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 75. Business & Finance octombrie 4, 2019 at 5:19 pm

  What i don’t realize is actually how you’re no longer actually a lot more smartly-liked than you may be now. You are very intelligent. You know thus significantly in relation to this subject, made me for my part consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t involved unless it¡¦s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. All the time take care of it up!

 76. Business & Finance octombrie 4, 2019 at 5:21 pm

  What i don’t realize is actually how you’re no longer really much more well-preferred than you may be right now. You’re very intelligent. You know therefore considerably with regards to this topic, made me personally believe it from so many numerous angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated until it¡¦s something to do with Woman gaga! Your personal stuffs great. All the time care for it up!

 77. sildenafil octombrie 4, 2019 at 9:45 pm

  (Fox News) – High blood strength, also known as hypertension, is the most vulgar cardiovascular disease. High-class blood pressure does not as per usual cause symptoms at start with, but if outrageous blood difficulty is ceaseless to circumstance, it can damage your arteries and increase endanger on vital medical conditions such as basic nature attacks and viagra without a doctor prescription, strokes, and kidney disease. White-coat hypertension refers to patients who be suffering with turbulent blood pressure when solemn in the doctor’s house but sane blood pressure when regulated limit of medical settings.
  Updated: April 28, 2019 12:48

 78. sildenafil octombrie 4, 2019 at 11:06 pm

  (MyLondon) – New blood on guidelines. The Jingoistic Institute pro Clinical Goodness (AMICABLE) updated plan guidelines earlier this year and will child finishing charge soon. Extreme BP remains at during the course of 140/90, distinct from the buy viagra and US where 130/80 is now the dividing line. However treatment desire be offered to people with a 27 gamble of heart berate or stroke in the next decade rather than of a 40% imperil so more people want be offered treatment and lifestyle advice.
  January 21, 2019 19:30

 79. programming software octombrie 5, 2019 at 10:57 am

  I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 80. dog adoption octombrie 5, 2019 at 10:57 am

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 81. nike product octombrie 5, 2019 at 11:05 am

  You actually make it seem really easy with your presentation but I in finding this topic to be really one thing that I believe I’d by no means understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m taking a look ahead in your subsequent put up, I¡¦ll attempt to get the grasp of it!

 82. best restaurant octombrie 5, 2019 at 11:07 am

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 83. jordan shoes octombrie 5, 2019 at 2:17 pm

  My spouse and i felt so cheerful Emmanuel managed to deal with his researching through the ideas he obtained through the web page. It’s not at all simplistic to simply always be giving for free steps which often many people have been making money from. And we all fully understand we need the website owner to thank because of that. The main explanations you have made, the simple web site navigation, the relationships you can aid to foster – it’s many wonderful, and it is aiding our son and us believe that that concept is fun, which is extraordinarily pressing. Thank you for everything!

 84. parental tips octombrie 6, 2019 at 3:40 am

  You could definitely see your skills in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 85. travel souvenir octombrie 6, 2019 at 3:49 am

  You can certainly see your expertise within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 86. crafts kit octombrie 6, 2019 at 3:51 am

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 87. education news octombrie 6, 2019 at 3:51 am

  It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 88. health and fitness octombrie 6, 2019 at 4:53 pm

  I really wanted to jot down a note to be able to thank you for all the amazing tips you are posting here. My time-consuming internet search has now been paid with reasonable suggestions to go over with my colleagues. I ‘d say that many of us site visitors actually are definitely lucky to be in a notable website with many marvellous professionals with great plans. I feel very fortunate to have discovered the web site and look forward to tons of more pleasurable minutes reading here. Thanks again for a lot of things.

 89. health and fitness octombrie 6, 2019 at 5:07 pm

  Thank you, I’ve just been looking for information about this subject for a while and yours is the greatest I have discovered so far. But, what concerning the bottom line? Are you positive in regards to the supply?

 90. health and fitness octombrie 6, 2019 at 6:30 pm

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 91. KimBug octombrie 6, 2019 at 6:43 pm
 92. JaneBug octombrie 6, 2019 at 7:01 pm
 93. kitchen remodel octombrie 6, 2019 at 7:50 pm

  Thank you, I’ve just been looking for information about this topic for a long time and yours is the best I’ve found out so far. However, what about the bottom line? Are you sure about the supply?

 94. criminal law octombrie 6, 2019 at 7:53 pm

  I get pleasure from, lead to I found exactly what I was taking a look for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 95. artist octombrie 6, 2019 at 7:54 pm

  I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 96. nike air max 2018 octombrie 6, 2019 at 10:18 pm

  I together with my friends have been digesting the good solutions located on the website while quickly developed an awful suspicion I never thanked you for those tips. My young boys became certainly glad to see them and have undoubtedly been taking pleasure in those things. Many thanks for actually being quite thoughtful and also for making a decision on some brilliant subjects millions of individuals are really wanting to discover. My honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 97. health and fitness octombrie 6, 2019 at 10:27 pm

  I have read several just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to make such a fantastic informative website.

 98. health and fitness octombrie 6, 2019 at 10:29 pm

  Great info and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 99. sildenafil generic octombrie 6, 2019 at 11:58 pm

  (MyLondon) – Hepatitis C affects your liver the most, but it can creator problems with other body parts, too, generic viagra including your skin. Bumps, rashes, and itchy spots may be the start signs you announcement of this infection.woman with jaundice. Most people who’ve been infected with the hepatitis C virus be disposed of on a protracted space already they know they have it. That’s because there mainly aren’t any symptoms in compensation years. At near the term you respect changes on your fleece, that’s a sign the virus has already damaged your liver.
  Updated: Slog 30, 2019 19:60

 100. KiaBug octombrie 7, 2019 at 2:15 am
 101. AmyBug octombrie 7, 2019 at 2:43 am
 102. health and fitness octombrie 7, 2019 at 4:26 am

  I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 103. LisaBug octombrie 7, 2019 at 4:31 am
 104. health and fitness octombrie 7, 2019 at 6:04 am

  Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 105. health and fitness octombrie 7, 2019 at 7:51 am

  I went over this web site and I believe you have a lot of excellent information, bookmarked (:.

 106. health and fitness octombrie 7, 2019 at 8:38 am

  I wish to express thanks to you for bailing me out of this particular matter. After looking throughout the internet and coming across strategies which were not productive, I was thinking my entire life was well over. Existing minus the approaches to the difficulties you have sorted out all through your entire website is a serious case, as well as the ones which might have negatively damaged my career if I had not noticed your web blog. Your own personal understanding and kindness in controlling all the stuff was valuable. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a subject like this. I can also at this moment relish my future. Thanks a lot so much for your skilled and effective guide. I won’t think twice to suggest your blog to any individual who should have support about this issue.

 107. AmyBug octombrie 7, 2019 at 9:52 am
 108. health and fitness octombrie 7, 2019 at 10:10 am

  I think this is among the most important info for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 109. Loans octombrie 7, 2019 at 10:37 am
 110. applied art octombrie 7, 2019 at 12:01 pm

  You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 111. island octombrie 7, 2019 at 12:01 pm

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 112. sports news octombrie 7, 2019 at 12:09 pm

  What i do not realize is in truth how you are no longer actually a lot more smartly-appreciated than you may be now. You are so intelligent. You already know thus considerably when it comes to this matter, produced me in my opinion imagine it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs nice. All the time maintain it up!

 113. recreation activities octombrie 7, 2019 at 12:14 pm

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 114. kobe 11 octombrie 7, 2019 at 1:08 pm

  Needed to compose you that very little observation in order to say thanks a lot again with your extraordinary concepts you have documented on this website. It has been certainly pretty generous of you giving without restraint exactly what a few people could possibly have distributed as an e book to end up making some cash for themselves, certainly considering that you might well have done it in case you wanted. The secrets as well worked to be a good way to be certain that many people have the same fervor similar to mine to know the truth significantly more concerning this matter. I think there are some more fun moments in the future for individuals that read your blog post.

 115. Business & Finance octombrie 7, 2019 at 2:24 pm

  Hello. magnificent job. I did not expect this. This is a impressive story. Thanks!

 116. health and fitness octombrie 7, 2019 at 4:13 pm

  I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and great user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 117. health and fitness octombrie 7, 2019 at 4:45 pm

  I think you have remarked some very interesting details , thankyou for the post.

 118. wings pharmaceuticals winted tadalafil octombrie 7, 2019 at 5:41 pm

  (BuzzFeed Info) – Hepatitis C affects your liver the most, but it can cause problems with other centre parts, too, aarp approved canadian online pharmacies including your skin. Bumps, rashes, and itchy spots may be the foremost signs you mark of this infection.woman with jaundice. Most people who’ve been infected with the hepatitis C virus be cast for a extended in good time always already they be familiar with they suffer with it. That’s because there mainly aren’t any symptoms to save years. By the era you inform changes on your fleece, that’s a gesture the virus has already damaged your liver.
  Updated: April 18, 2019 22:18

 119. health and fitness octombrie 7, 2019 at 6:08 pm

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 120. health and fitness octombrie 7, 2019 at 7:02 pm

  What i do not realize is if truth be told how you are not actually much more well-appreciated than you might be now. You’re so intelligent. You know thus considerably relating to this matter, made me personally imagine it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t involved except it’s one thing to do with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. Always deal with it up!

 121. health and fitness octombrie 7, 2019 at 7:57 pm

  I’ve read a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you set to create any such great informative web site.

 122. health and fitness octombrie 7, 2019 at 8:04 pm

  Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

Comments are closed.