Condu-ți tu cariera, nu lăsa cariera să te conducă!

By | 2018-04-11T16:09:19+00:00 septembrie 14th, 2017|

Povestea a început încă din ultimul an de liceu. Mihai avea rezultate foarte bune și la matematică și la fizică. Desfăcuse deja de câteva ori carburatorul bătrânei Dacii a tatălui său și mașina încă mai funcționa.

Încotro, Mihai?…

La Politehnică, negreșit. Inginerie si Mecanică. Vreau să fac motoare!

Și au urmat patru ani de pregătire intensivă. A avut doar două restante. La examenul de licență a obținut nota 9,30. Nu a ieșit bine de pe băncile facultății că a și primit trei oferte de muncă de la trei companii importante în domeniu. A cântărit bine și a ales. Carierea lui își urma cursul natural, ar spune unii. Și nici eu nu-i țin să-i contrazic.

Poate că intuiți, deja. Mihai e un tip ambițios. Știe ce vrea. A început între timp și un masterat. Îi place ceea ce face la noul loc de muncă. Îi place chiar foarte mult, iar rezultatele nu întârzie să apară. Este implicat, este serios și obține rezultate foarte bune.

Au trecut deja 3 ani. Nu mai este un junior. Experiența profesională acumulată îl ajută să evolueze și mai mult. Ideile lui, proiectele la care lucrează sunt adevărate succese.

Mihai știe ce vrea. De multe ori a sărit peste masa de prânz pentru că nu voia să se dezlipească de ideea lui, de proiectul la care lucra. Mihai este pasionat de ceea ce face. Mihai nu muncește. El spune că își urmează pasiunea.

Au mai trecut doi ani. Mihai este cel mai bun inginer din departament. Era și normal, nu? El își urmărește pasiunea de mai bine de zece ani. Și acum își amintește când a desfăcut prima oară carburatorul bătrânei Dacii. Atunci a început totul. Și de atunci, energia cu care Mihai își construiește cariera este inepuizabilă. Mai mult, parcă pe zi ce trece, implicarea lui este și mai mare.

Săptămâna trecută a primit un nou proiect. Un motor electric. E o provocare extraordinară pentru Mihai. Deja are câteva idei pe care abia așteaptă să le testeze în laborator.

Citesc ceea ce am scris mai sus și, sincer vă spun, mă încearcă un sentiment de invidie. Admirație, dar și invidie. Mihai are o carieră perfectă. Prea s-au potrivit toate. Bravo!…

A mai trecut o săptămână. Mihai avansează cu noul proiect. Primește un telefon de la Directorul General și este invitat la o ședință.

Mihai, în primul rând, te felicit pentru tot ceea ce ai făcut până acum pentru compania noastră. Ești cel mai bun inginer al nostru. In al doilea rând, te-am chemat la această ședință pentru a-ți propune să fii noul manager al departamentului în care lucrezi deja. Ce zici?…

Păi ce să zic?!… Sunt onorat și bucuros. La asta chiar nu mă așteptam. Vă mulțumesc frumos!

În mai puțin de două săptămâni, Mihai avea propriul lui birou. Mașină de serviciu și un salariu pe măsura noului post.

E luni. Mihai se îndreaptă către muncă. Intră în curtea instituției și virează către laborator. Frânează și zâmbește. A greșit. Biroul lui, acum, este in partea opusă. Întoarce și se amuză în sinea lui de situație. Intra în birou și, ca în ultimii zece ani de zile, se grăbește să-și urmeze pasiunea. Cu toate schimbările din ultima vreme a rămas puțin în urmă. Își deschide laptopul și se apucă să lucreze la ultimul proiect – motorul electric.

Directorul General intră pe ușa biroului.

Bună dimineața, Mihai. Ce faci?

Bună dimineața. Ce să fac?… Încerc să recuperez timpul pierdut cu toate schimbările astea. Am rămas puțin în urmă cu motorul electric, dar în cel mult două zile voi recupera.

Mihai, acum ești manager! De acest proiect ar trebui să se ocupe unul dintre subordonații tăi. Tu nu mai proiectezi. Tu supervizezi, îi răspunde zâmbind. Uite, gândește-te până la ora 11 la unul dintre inginerii noștri, care crezi că ar fi cel mai potrivit să preia acest proiect. Te aștept la mine în birou să discutăm. Spor!…

De la momentul în care s-a închis ușa au trecut doua ore în care Mihai auzea încontinuu cuvintele „tu nu mai proiectezi”, „tu nu mai proiectezi”.

Mihai nu mai știe ce vrea.

Te regăsești în povestea lui Mihai? Pasiunea ta merge la braț cu cariera ta? Ești cea sau cel mai bun specialist din departamentul unde lucrezi? Felicitări! Până acum ai o carieră de invidiat.

Așteaptă-te la un telefon din partea Directorului General. E posibil să-ți propună o avansare. Pregătește-te pentru asta…

Întreabă-te dacă pasiunea ta este de acord să meargă la braț cu o noua carieră – aceea de manager.

Întreabă-te dacă ești dispus să nu mai „proiectezi”, ci să supervizezi.

Este tentant, da, știu…

Dar ești pregătit să renunți la pasiunea ta pentru un birou, o mașină și un salariu mai bun?…

Vrei să fii cel mai bun specialist sau vrei să fii manager?…

Fii sincer cu tine!

Ce s-a întâmplat cu Mihai?…

Hmm, e manager. E un manager bun,  dar nu e cel mai bun manager din companie.

Ce ar spune Mihai?…

„Condu-ți tu cariera, nu lăsa cariera să te conducă!”